Жувальна гумка — виріб, призначений для жування
Жувальна гумка — виріб, призначений для жування не ковтаючи, у вигляді м'якої неїстівної нерозчинної еластичної основи з різними смаковими та ароматичними добавками.
Люди використовували жувальні гумки протягом принаймні 3000 років.
Сучасна жувальна гумка була запатентована в США в 1869 році дантистом.
В 1849 році в США була випущена до продажу перша жувальна гумка.
Жувальна гумка спочатку виготовлялась з чикла — природного латексу. З 1960-х років жувальна основа гумки була замінена на бутадієн-синтетичний каучук, який дешевший у виробництві. Більшість жувальних гумок є полімерами. Перша жувальна гумка без цукру — «Leaf» — була створена в Фінляндії (фірма «Хухтамякі»); за нею послідував Dirol данської фірми «Dandy» і « Orbit » від « Wrigleys ».
Законом України жувальна гумка віднесена до харчових продуктів: «харчовий продукт — речовина або продукт (неперероблений, частково перероблений або перероблений), призначені для споживання людиною.
Виготовлення жувальної гумки
Все починається з жувальної основи — речовини, яка дозволяє жувати гумку.
Основа синтетична: з пластику і гуми. Жувальну основу поміщають в міксер, додають барвники та ароматизатори. З початком перемішування додають глюкозний сироп, щоб підсолодити склад. Сироп рідкий, і це допомагає зберігати жувальну основу м'якою. Потім додають декстрозу, так званий «виноградний цукор» — порошковий підсолоджувач. Інгредієнти перемішують близько 20 хвилин. Змішування нагріває масу, від чого вона сплавляється воєдино.
Суміш готова, коли вона досягла консистенції тіста . На візку її доставляють до преса для попереднього видавлювання. Прес видавлює суміш через вузький отвір, що схоже на те, як на зубні щітки видавлюють зубну пасту з тюбика. Це перетворює великий, громіздкий матеріал в зручні смужки, які потім проходять через основний прес для видавлювання.